در این پست با معرفی نام انواع سازهای موسیقی با شما هممراه هستیم. اگر به ساز و یادگیری موسیقی علاقه دارید در ابتدا باید اطلاعاتی در رابطه با ساز و موسیقی داشته باشید. برای انتخاب ساز مورد علاقه خود نیاز است که با صدای انواع سازها، لیست سازها و … آشنا شوید. اگر بخواهیم ساز را تعریف کنیم به وسایل و ابزاری می گویند که برای نواختن موسیقی مورد استفاده قرار می گیرد. طبقهبندی و شناخت سازها را دانش «سازشناسی» یا «ارگانولوژی» مینامند. سازها را به صورتهای مختلف دسته بندی کردهاند ولی معمولترین دستهبندی سازها تقسیم آنها به سازهای زهی، سازهای بادی، سازهای کوبهای، سازهای صفحهکلیددار، سازهای الکترونیک و صدای انسانی است.
اگر در شهر شیراز زندگی می کنید و به دنبال یادگیری موسیقی و ساز هستید به شما پیشنهاد می کنیم لیست آموزشگاه های موسیقی شیراز را مشاهده کنید.
سازهای زهی
سازهای زهی در آنها صدا از ارتعاش زه یا تار یا سیم تولید خواهد شد. معمولاً با زخمه زدن یا ضربه زدن و یا کشیدن کمان و آرشه بر روی این زهها صدای دلخواه از ساز در میآید. سازهای زهی را به صورتهای مختلف دسته بندی شده است از جمله: زهی زخمه ای، زهی آرشه ای، سازهای زهی کوبشی و سازهای زهی شستی دار.
لیست و نام سازهای زهی :
تار – تار باس – تنبور – چگور – چونگیر – چنگ – دولسیمر – دیوان – دوتار – سلانه – سهتار – سیتار – سنتور – شورانگیز – قیچک – کنترباس – کمانچه – گیتار -قانون – قاویز (زنبورک ترکمنی) – قوپوز – قیجاق(کمانچهٔ ترکمنی) – عود – لوت – مراژ – ویولون – ویولون آلتو – ویولا – ویولا د آمور – ویولا داگامبا – ویولای باس – ویولنسل – ماندولین – هارپ
ساز های بادی :
هر سازی که در آن از طریق دمیده شدن هوا صدا تولید شود، به آن ساز بادی می گوییم. سازهای بادی به سه دسته تقسیم میشوند: سازهای بادی برنجی ، سازهای بادی چوبی و سازهای شاستی دار بادی
سازهای بادی چوبی
سازهایی که از چوب (آبنوس) یا نی خیزران ساخته می شوند. مانند: نی، سُرنا، فلوت، هوبوا، باسون و … .
سازهای بادی برنجی
سازهایی هستند که از جنس مس، برنج یا حتی نقره ساخته شده اند. مانند: انواع شیپور، ترومپت، ترومبون، ساکسیفون، کُر و …
سازهای شاستی دار بادی
دسته ای از سازهای موسیقی که مثل پیانو دارای شستی هستن و تولید صدا یا دمش هوا، به وسیله ی نیروی مکانیکی یا الکتریکی انجام میگیرد. این سازها لوله های متعدد، کوتاه و بلندی دارند و در نتیجه دمیدن هوا در این لوله ها یا زبانه ها صداهای گوناگون و مختلفی تولید می کند.
مانند: اُرگ، آکوردئون، سازدهنی، نی انبان و …
سازهای ضربی یا کوبه ای
ساز کوبهای سازی است که صدا در آن با کوبیدن، تکان دادن، مالش یا خراشیدن ایجاد میشود. وظیفه اصلی سازهای کوبهای معمولاً اجرای ضرب (ریتم) است، ولی توانائی اجرای ملودی را هم دارند.
لیست و نام سازهای کوبه ای:
دف – دایره – تنبک – تیمبال(تیمپانی) – طبل – دامارو – دمام – مثلث – ماراکاس – سن – زنبورک – تومبا – طبلا